Бізнес-аналітик: все про професію від навичок до зарплати

Уявімо, що ви — фармацевт, але з часом вирішили перейти в IT. У цьому випадку вам буде легше працювати на позиції IT Вакансія Technical Project Manager/Business Analyst Business Analyst над проєктами, пов’язаними з фармацевтикою. Адже ви вже маєте розуміння, хто в цій сфері ключові особи, як там вибудовані бізнес-процеси, який софт використовують тощо. Зазвичай бізнес-аналітики/аналітикині працюють з даними.

Види бізнес-аналітиків — обираємо свій напрямок

Знає, де знайти лідів на вебінар і що з ними потім робити. Ні, це сфера передовсім менеджера проекту, системного аналітика, техліда і безпосередньо розробників. За даними всесвітньої мережі з пошуку зайнятості Indeed, у США такий спеціаліст у середньому заробляє $83 тис.

Data Analyst: суть професії та базові вимоги

хто такий Business Analyst

Хоча бізнес-аналітики та аналітики даних мають деякі спільні риси, вони розрізняються по зарплаті і можливого кар’єрного росту. Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі. Бізнес-аналітик розглядає внутрішню і зовнішню діяльність компанії, існуючу модель бізнесу, і якщо вона невдала, то розробляє поради щодо її поліпшення або зовсім нову. На робочих зустрічах BA докопується до реальної потреби клієнта.

Код професії: чим займається бізнес-аналітик і як ним стати

Здатність аналітично і логічно мислити та вирішувати проблеми також має велике значення. Хто може стати бізнес-аналітиком, які скіли мають бути в цього фахівця та що BA робить щодня — розповіла Director of Service Excellence & CM у SoftServe Наті Назар. Вона сертифікований спеціаліст за програмою IIBA Level 2, це міжнародний стандарт у бізнес-аналізі.

хто такий Business Analyst

Запитання про рекрутинг бізнес аналітиків

На цьому занятті ми зрозуміємо, які є підходи до виявленнями вимог, як проходить процес їх приорітизації. Подивимося, які на практиці є документи для управління змінами. Для успіху у програмуванні потрібні не тільки технічні навички, а й уміння ефективно керувати своїми завданнями та цілями. У цій статті ми поринемо у світ SMART-цілей та розглянемо, як програмісти можуть використовувати цей підхід для підвищення продуктивності та професійного розвитку.

Як проходить день бізнес-аналітика

Також у столиці або у великій компанії оплата праці буде вище. Наповненість робочих днів бізнес-аналітика залежить від команди, процесів, етапу проєкту, кількості замовників. Попри це BA дотримуються певного планування та, якщо це можливо, структурують робочий день. На аутсорсі процесів, до яких долучається вендор (виконавець послуг), менше, вони стабільніші, але ставлення до якості суворіше.

хто такий Business Analyst

Із розвитком бізнесу зростає попит і на бізнес-аналітиків. Найбільше вони популярні в IT-сфері, але також потрібні банкам, великим підприємствам, будівельному бізнесу. Подивіться вакансії джуніор бізнес-аналітика та проаналізуйте хоча б 5–10 з них, щоб з’ясувати, чого хочуть від вас потенційні роботодавці. Найперше, чого очікують від BA, — високий рівень розмовної англійської, знання бізнес-аналізу та вміння спілкуватися з клієнтами.

На цьому занятті ви дізнаєтеся, як налаштувати комунікації з різними типами зацікавлених сторін. Розглянемо на практиці, як документувати процеси взаємодії відповідно до потреб проєкту. Одна з найоплачуваніших професій у сучасному світі – це IT-аналітик. Це професія, в якій необхідно поєднувати цілу низку навичок з галузі інформаційних технологій, фінансів та маркетингу. Робота IT-аналітиком також означає високий престиж та широкі можливості просування по службі.

  • Навіть скрін повідомлення в особистому листуванні вважається «аппрувом».
  • Хоча аналітики даних і бізнес-аналітики працюють з даними, основна відмінність полягає в тому, що вони роблять з ними.
  • Ці фахівці, як правило, є фахівцями STEM і часто мають вчений ступінь і більш великий досвід роботи в галузі математики, природничих наук, програмування, баз даних, моделювання і прогнозної аналітики.
  • І навіть після отримання першого оферу продовжувати читати книжки та форуми, щоб розширювати базу знань.
  • Об’єктивно, всі три спеціалісти в цілому можуть стати комусь в нагоді і скоріше за все вони на цьому ресурсі знаходять клієнтів, заробляють гроші.

Однак BA слід звернути увагу на зростаючий перетин BA та BA. Як доповнення до вже набутих знань, бажано зосередитися на вивченні технологічних тонкощів роботи та впровадження інструментів BI. Це зробить вас ще більш універсальним та цінним фахівцем з аналізу та обробки корпоративних даних у різних організаціях. Наприклад, аналітик/аналітикиня даних Business Intelligence (як член команди Business Intelligence) головним чином контролюватиме технічні аспекти зберігання та оцінки даних. Ці завдання не дуже пов’язані з soft skills та підготовкою звітів для інших відділів. Натомість вони в основному зосереджені на проблемах програмного забезпечення та оптимізації численних внутрішніх процесів.

Тут важливо бути командним гравцем, вміти вести переговори і згладжувати або не допускати конфліктів, проявляти лідерські якості й вміти відстоювати свою позицію. Однак технології розвиваються і ускладнюються, кількість завдань зростає, обсяги даних, користувачі та їх потреби — множаться в рази. А разом з ними — потреба у фахівцях, які розберуться у всіх побажаннях і хитросплетіннях. Якраз в цей момент на допомогу приходять бізнес-аналітики. Незважаючи на те, що мій приклад далекий від IT, він наочно демонструє, що Бізнес-аналіз — це те, з чим ми стикаємося щодня в самих різних ситуаціях. Я також працювала в EPAM і трохи займалася менторством в тій компанії.

В Україні, за статистикою DOU, медіанна місячна зарплата Business Analyst станом на грудень 2022 року становила $2250. Наставляють та розвивають інших спеціалістів, щоб ті могли давати кращі результати для бізнесу. Потребують та дотримуються правил та настанов для виконання задач, активностей, що відносяться до їх компетенцій. Об’єктивно, всі три спеціалісти в цілому можуть стати комусь в нагоді і скоріше за все вони на цьому ресурсі знаходять клієнтів, заробляють гроші.

Сьогодні ж замовники можуть тижнями чекати, поки з’явиться вільний БА, і платити хороші гроші, щоб саме їх проєкт супроводжував цей аналітик. Клієнти вже самі починають проєкти з БА-фази, коли разом з фахівцем визначають, що ж саме вони хочуть реалізувати. У широкому сенсі Бізнес-аналіз — це практика, завдяки якій ми виявляємо потреби і проблеми людей, процесів і організацій навколо нас. Бізнес-аналіз допомагає нам зрозуміти, яким чином реалізовувати нові ідеї і покращувати існуючі рішення, привносячи в світ позитивні зміни.

Першим завданням аналітика є зустріч із замовником, під час якої представник цієї компанії визначає свої вимоги до розробки, наприклад, веб-сайту або конкретної системи. IT-аналітик збирає всі дані та пропозиції від клієнта, а потім передає їх команді розробників. Випускників курсів із бізнес-аналізу можуть запросити працювати в IT-командах (особливо в Україні), але не обов’язково новачок отримає посаду Business Analyst. Вам можуть запропонувати почати з Data Analyst, або BA Trainee. Усе залежить від розміру організації та того, чи є у вас релевантний досвід у бізнес-домені компанії.

Працівнику початкового рівня, який обіймає посаду IT-аналітика, на початковому етапі доручається робота з колегою, який допомагає йому самостійно виконувати обов’язки бізнес-аналітика в IT. На жаль, багато компаній вимагають, щоб кандидати на посади початкового рівня мали досвід роботи у галузі не менше шести місяців. Найкращий спосіб — участь у студентській практиці чи оплачуваних стажуваннях. Коли IT-аналітик працює у своїй компанії вже деякий час і послідовно вдосконалює свої компетенції та навички, у нього з’являється шанс отримати просування на більш високі позиції. Це може бути, наприклад, керівник групи або менеджер проєкту.

хто такий Business Analyst

Будьте готові, що вас попросять показати артефакти чи зробити їх. Відповідно, якщо на курсах ви зробили класні артефакти, додайте їх до резюме — це вирізнятиме його з-поміж інших, адже зараз дуже багато кандидатів подаються й складно пройти навіть найперший відбір. Талановиті люди цінні для бізнесу, але їх дуже складно найняти. Тривалий процес підбору та перевірок обходиться роботодавцям дорого, а болючі помилки при прийомі на роботу можуть коштувати успіху проєкту. ITExpert спрощує рекрутинг компанії та консультує кожного клієнта про можливі ризики й можливості для оптимізації процесів найму.

Щоб легше стартувати на позиції бізнес-аналітика в IT, краще відразу звернутися за допомогою до досвідчених фахівців, які свого часу пройшли аналогічний шлях. Кожен може з нуля отримати базові теоретичні та практичні навички, розібратися в бізнес-аналізі на прикладі реальних кейсів, і все це — під керівництвом ментора. І тут вже від особистих амбіцій залежить, наскільки швидко ви станете профі. Окремий розділ присвячений нефункціональним вимогам, які часто стають критичними для успішного впровадження ІТ-рішень. Дата-аналітики зосереджені на збиранні та аналізуванні даних для бізнесу; бізнес-аналітики використовують дані задля допомоги організаціям у прийманні більш ефективних бізнес-рішень.

Першим дзвіночком, що без BA не обійтися, можна вважати занадто поверхневі вимоги від замовника (як у прикладі вище). Трапляється й зворотна ситуація, коли команда начебто робить класні речі, але не може розповісти клієнтові, що саме розроблено, оскільки використовує занадто технічні терміни, які клієнт просто не розуміє. Обов’язки BA в команді можуть варіюватися, але на всіх проєктах та у всіх вакансіях бізнес-аналітика вказані 4 основні функції. В IT існує уявлення про бізнес-аналітика як людину, яка відповідає на питання, що і навіщо потрібно зробити на проєкті. Вам буде потрібно лише підтягнути технічні знання, вивчити техніки та методи аналізу вимог, навчитися писати технічну документацію та пройти курси з бізнес-аналізу.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.